Еколог розповів, чи варто їсти морепродукти з Чорного моря.


Небезпека загрожує від морепродуктів з Чорного моря, попереджають екологи. Після підриву Каховської ГЕС море насичене токсинами, а контроль якості вилову відсутній. До того ж, наслідки війни та російський мазут погіршують уже небезпечну ситуацію.
Еколог Юрій Квач застерігає, що збираючи морепродукти самостійно, можна шкодити своєму здоров'ю. Вода в морі ще допустима для купання, але варто уникати ковтання. Професіонал радить бути обережним з рапанами, мідіями та іншими морепродуктами: "Після Каховки в море потрапила велика кількість забруднюючих речовин — і все це накопичується в живих організмах".
Зокрема, на поверхні Чорного моря з'являється мазут, який може бути слідом російської агресії або скидами від українських суден. Цей розчинений нафтовий продукт вкрай стійкий у навколишньому середовищі та може залишатися в екосистемі дуже довго.
У результаті підриву Каховської ГЕС вода з токсинами змінила екосистему Чорного моря, призводячи до негативних наслідків для морських видів. Екологи попереджають, що зміни ці можуть мати непередбачувані наслідки для біорізноманіття на довгу перспективу.
Читайте також
- Ветерани можуть безкоштовно лікувати зуби — куди звертатись
- На картоплі скручувається листя — чому і як не втратити врожай
- Варто подбати про здоров'я — прогноз магнітних бур
- Формулу щастя розкрито — потрібно лише 5 хвилин на день
- Чи відчувають коти хворобу господаря — цікавий факт
- Як починається шизофренія — перші неочевидні ознаки